Usini Angushe!!! - Reisverslag uit Dar es Salaam, Tanzania van max - WaarBenJij.nu Usini Angushe!!! - Reisverslag uit Dar es Salaam, Tanzania van max - WaarBenJij.nu

Usini Angushe!!!

Door: Max

Blijf op de hoogte en volg

30 Januari 2005 | Tanzania, Dar es Salaam

Nog maar 1 week tot carnaval (niet aan denken Max:,() Nog maar 1 week tot carnaval Nog maar 1 week tot carnaval Nog maar 1 week tot carnaval Nog maar 1 week tot carnaval Nog maar 1 week tot carnaval Nog maar 1 week tot carnaval Nog maar 1 week tot carnaval Nog maar 1 week tot carnaval Nog maar 1 week tot carnaval Komende week weer naar het strand (zo dat is beter :D)

Ja mensen, de tijd gaat weer snel hier! Over 1.5 maand alweer thuis en er is nog zoveel te doen. Zoals: wachten op afspraken, en ehm.... wachten op de daladala en en eh wachten in de rij van het waterpark, in de rij van de nachtclub, totdat ik een beetje bruin wordt op het strand.
Wachten is denk ik wel een gewoonte geworden van me. Hier is het al wat langer de gewoonte. De meeste mensen hier doen niet anders, de hele dag zitten ze in de schaduw, werkeloos, uitzichtloos, te wachten tot er iets gebeurt. Beetje praten, grappen maken, 'discussieren'(zijn ze goed in), radio luisteren, krantje lezen, nietsdoen.
Maar....er zijn situaties: "mwizi!" wordt ergens geroepen en iedereen komt tot leven, begint te rennen, 1 het hardst van allemaal-> de mwizi zelf. Mwizi betekent namelijk dief, en ze doen hier aan streetjudgement. Zogauw je als dief wordt betiteld (en het waarschijnlijk ook bent) beslist de uitzichtloze meute, die maar weinig heeft, wat er gebeurt met degene die het waagt een van de weinige eigendommen van iemand te stelen. Ik heb het gelukkig pas twee keer gezien, en van een van de twee vraag ik me af of ie er levend vanaf is gekomen. En dan is dit nog Dar Es Salaam! In de krant las ik dat ergens in de buurt van Arusha (Kilimanjaro) een menigte met machetes, stenen, knuppels en messen twee inbrekers te lijf waren gegaan. De agenten die de inbrekers wilde arresteren (en uiteindelijk beschermen) werden gemolesteerd, de menigte zou de dieven wel op gepaste manier straffen.
Het zijn van die dingen die je eraan herinneren dat Nederland nog niet altijd zo slecht is, maar aan de andere kant is het er nu steenkoud (hier 40 graden) en betaal je minstens 1,70 voor een biertje (dat is 2000 tsh voor 25cl) Hier kost een biertje (0,5 liter, in de duurste kroegen, 1.05 euro) en dat is dan ook wel eens leuk :)
En de politie hier, dat is ook een ander verhaal dan in Nederland! Na afgelopen week kan ik het weten, pfff.... In ieder geval blij dat ik enigszins Kiswahili spreek.
Laat me bij het begin beginnen:

Woensdagochtend, 8.45u. Treeske en ik hadden het lumineuze idee om met de auto naar het strand te rijden. Zij kwam me ophalen, ik zou de weg naar de pont wel even wijzen. Goed, eerst al de verkeerde kant op gestuurd, eenrichtingsweg, dus daar konden we niet door. De alternatieve route was echter niet veel beter, we kwamen namelijk terecht op de presidentiele oprijlaan... En dat vond oom agent niet zo een goed idee helaas (ja dat ze dan ook een hek neerzetten ofzo) . Naar het politiebureau dus. Dat was zijn plan in ieder geval, wij moesten nog even een goede aanpak verzinnen om er onder uit te komen. Treeske besloot de chauffeur van haar gastgezin te bellen (een tanzaniaan), die zou wel uitleggen dat het een vergissing was en dat we het paleis echt niet gingen ramkraken. Nou, dat werkte ook niet helemaal, dus probeerde ik het met Kiswahili op te lossen. Dat ging al beter, en al rijdende richting het bureau bij de pont werd de sfeer wat beter. Hij vroeg mijn naam, ik die van hem (Boo). Dus wat zeg ik, met mn snuggere kop, "O, so you're the Booman?" Dus.... Gelukkig is dit Tanzania en kon hij er hartelijk om lachen en besloot ons bij de pont 'vrij te laten'. Duurde maar een half uur in totaal, maar ik heb wel behoorlijk zitten zweten :)
Dikke pret toen we dit verhaal aan Steven en Maarten vertelden voordat we op stap gingen vrijdagavond. Die avond begon in de Q-bar, met zwaar relaxte livemuziek. Biertje erbij, potje poolen, helemaal goed. Alleen wilden we iets spannenders, dus besloten we naar de hipste hiphopclub in Dar te gaan, Club Billicanas. Treeske achter het stuur, en Max zou de weg wel weer wijzen. "Vlakbij mijn huis, geen probleem, ik weet het wel te vinden! Nee, natuurlijk stuur ik ons niet weer verkeerd hahaha!" Wel dus, de hoofdstraat in Dar is een 1richtingsstraat, maar dan 3 banen breed. Niet aan gedacht, slecht verlichte borden, maar toch klopte er iets niet... Owja, die taxi die onze kant op komt en lichtsignalen geeft. "Treeske, we rijden de verkeerde kant op, we kunnen beter draaien want...o, zijn dat agenten die daar midden op de weg staan met hun AK-47's?" "Hmm, laat mij het woord maar weer voeren, ik heb pas 2 bier op, geef jij je rijbewijs maar" We hadden een overtreding begaan, aldus meneer, maar het was een 'minor offence', we hoefden niet naar de rechtbank. Maak je niet druk, we gaan naar het politiebureau, daar betaal je me de boete en dan wijs ik jullie de weg naar de Club. Hij reed met ons mee, stuurde ons door het hele centrum heen (waar geen bureau zit, dus ik wist al waar meneer op uit was) Na een minuut of 10 komen we weer terug bij de andere agenten, waaraan 'onze' agent uitlegt dat het ons heeeeeel erg spijt. De anderen zijn nog steeds op geld uit (indirect), maar dat zijn wij niet van plan. Of we dan op zn minst een biertje voor ze kunnen kopen. "WAT, jullie hebben dienst!" Een colatje dan? "Hamna/ Heb ik niet" Ok, we mogen gaan zonder boete, maaaar, niet meer doen he! :)
We reden weg en ik riep ze nog een vriendelijk "Usini angushe!" na (dont let me down), waarop ze alledrie in lachen uitbarsten en riepen "Nee, mijn vriend, we laten je niet in de steek, prettige nacht!"

Eind goed, al goed, Max die vermaakt zich hier nog wel de laatste weken (zolang ik de weg niet meer wijs en een taxi neem oid :P)

Take care, en een fijn carnaval!!!

• 31 Januari 2005 - 08:10

Max:

Wat een gast ben je ook Max!

• 31 Januari 2005 - 17:38

Tim:

Hehe de avonturen van Max hoor! Het is maar goed dat het zo'n vriendelijke mensen zijn daaro. En dat zelf straffen van die dieven kan ik me wel indenken. Hier gaan ze nu weer bakkeleien wie de steen van een vaiduct heeft gegooid die een vrouw doodde. "we gooien bijna tegelijk allebei een steen"of zoiets hebben ze verzonnen, dus ze weten nu niet wie de dader is. Nou en! Allebei even hard aanpakken lijkt mij, maar ja dat zal dan wel weer kwaad met kwaad vergelden zijn (ik snap trouwens niet wat daar mis mee is). Wel blij om te horen dat jij jezelf toch nog steeds goed vermaakt. Ben je nu trouwens zo ver heen dat je zelf je eigen berichten beantwoord? Oja kun je je mailbox legen? Ik kan je geen wat grotere mailtjes sturen. Tot gauw, Tim.

• 31 Januari 2005 - 17:57

Ruud:

Hoofdstuk 25 uit het boek 'De wilde avonturen van BM in Tanzania' is in de maak.

Way to go! Wij pakken wel een pilsje voor je komend weekend...Tot snel! Ltrs

• 01 Februari 2005 - 09:06

Evelyn:

Is het thema-week voor de sites?? Cindy heeft ook een heel stuk over dieven en gevangenissen, kom ik bij jouw en gaat het over dieven en jouw avonturen met de lokale agenten!
    Je hebt geluk in ieder geval, houden zo! ;) En blijven genieten van het lekkere weer, daar hoef je niet voor terug te komen!!
    Doei!